Duitsers kampioenen langste woorden

Het langste Duitse woord was lange tijd het prachtige:

Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft.

Het was de officiële benaming voor een dochteronderneming van de Donaudampfschiffahrtsgesellschaft in Wenen. Het woord kwam in het Guinnessbook of Records en telde 79 letters. Na de spellinghervorming van 1996 moest het woord echter als volgt geschreven worden: Überorganisation Erste Donau-Dampfschiffahrts-Gesellschaft, en ineens was het langste woord-af!

Sinds 1999 is officieel het langste Duitse woord: Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz.

Het woord telt echter “maar” 66 letters.

Het langste woord in het Nederlands (uitgeroepen door Actueel op Nederland 1) is overigens : Kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedencomitéleden en telt 60 letters.

Het verschil tussen het Nederlandse en het nieuwe Duitse woord is dat het Nederlandse woord grammaticaal en inhoudelijk correct is maar niet bestaat. Daarentegen bestaat het Duitse woord officieel. Als je op google zoekt naar “the longest German word” kom je talloze websites tegen met prachtige lange Duitse woorden, sommigen officieel en sommigen onofficieel.

Het is heel leuk om lange Duitse kettingwoorden te verzinnen als creatieve taaluiting. En het is een behoorlijke uitdaging zelfs voor een ervaren vertaler om deze woorden “mooi” in een andere taal te vertalen. Het worden niet zelden vreemde en onhandige taalgedrochten met veel “vans” en “ters”…Probeer het eens!

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.